GOSPODARSTWO ROLNE JESIOTR
WĄSOSZE PROCHOWICE IMMENHAUSEN FARM
WITAMY I SERDECZNIE POLECAMY * WILLKOMMEN
NASZA GALERIA I OFERTA * UNSER GALERIE
NASZE STAWY FISCHTEICH
JESIOTRY * ACIPENSER * STÖR
RAK BŁOTNY - FLUSSKREBSE
JESIOTR ROZRÓD-TARŁO
ŚWINIE PASTWISKOWE WOLLSCHWEIN
OWCE KAMERUNSKIE KAMERUNSCHAF
POLECAMY
NASZA GALERIA I OFERTA * UNSER GALERIE
NASZE STAWY FISCHTEICH
JESIOTRY * ACIPENSER * STÖR

Jesiotry należą do najstarszych żyjących kręgowców ! Świetne zdolności adaptacyjne spowodowały, że jesiotrowate przetrwały do naszych czasów. Wielkie zlodowacenia w plejstocenie spowodowały, że jesiotry zaczęły rozszerzać obszar swojego występowania zasiedlając stopniowo nowe rzeki i jeziora. Współcześnie żyjące jesiotry występują na całej półkuli północnej powyżej zwrotnika Raka.
Przez stulecia ten gatunek ryb był najcenniejszym obiektem połowów. Wyjątkowo smaczne mięso i ikra, z której obecnie produkowany jest kawior sprawiły, że jesiotrowate były i są szczególnie pożądaną zdobyczą.
Działalność przemysłowa człowieka szczególnie na przełomie XIX i XX w. doprowadziła niestety do drastycznego spadku liczebności populacji ryb jesiotrowatych. Doszło do ograniczenia zasięgu ich występowania, wyginięcia całych populacji i zagrożenia wielu pozostałych. Rozwojowi jesiotrowatych nie sprzyja regulacja rzek, budowa sztucznych zapór na rzekach, których ryby te nie są w stanie pokonać wędrując na tarło oraz zanieczyszczenie środowiska.
 

RAK BŁOTNY - FLUSSKREBSE


Rak Błotny
  (Astacus leptodactylus) - jeden największy z rodzimych raków polskich. Dorasta do 20 cm długości. Jest bioindykatorem środowiska wodnego, bardzo wrażliwy na zanieczyszczenia wód. Jeszcze na początku XIX wieku w wodach Polski był pospolity, poławiany w dużych ilościach jako produkt eksportowy ceniony głównie na zachodzie Europy i w krajach skandynawskich. Przemysł, zanieczyszczenie wód, brak odporności na dżumę raczą oraz konkurencja pokarmowa z rakiem pręgowanym spowodowała powolne zanikanie naturalnych populacji raka szlachetnegoi błotnego w całej Europie. Ubarwienie raka błotnego jest różne w zależności od warunków środowiskowych i regionu geograficznego. Od koloru szaro zielonego poprzez czarny do koloru ciemno czerwonego. Rak jest zwierzęciem typowo nocnym. Uaktywnia się po zmroku, wychodząc ze swojej kryjówki. Norki buduje lub adaptuje w różnych częściach jeziora lub cieku wodnego. Jego przebywanie w różnych partiach akwenu zależne jest od temperatury wody. Na wiosnę i  w lecie przebywa w strefie litoralu, gdzie żeruje. W okresie jesiennym migruje w głębsze partie zbiornika wodnego, gdzie pozostaje do wiosny. Migracja jesienna związana jest także z rozpoczęciem okresu godowego, który u raka rozpoczyna się na przełomie paździenika i listopada i trwa około jednego miesiąca. Samiec który jest większy od samicy obraca samicę grzbietem do dołu i zostawia na odwłoku w okolicach ostatniej pary odnóży płyn nasienny, którymi samica zapłodni złożone na odwłoku jaja. Okres inkubacji jaj raków  do przeobrażenia trwa 6 miesięcy. Samica w zależności od wieku składa od 60 do 200 jaj z czego do dojrzałości płciowej dożyje maksymalnie kilka egzemplarzy. Rak  jest zwierzęciem wszystkożernym, zjada rośliny, skąposzczety, ryby małże slimaki i padlinę.

Rak błotny  zawędrował do naszego kraju w XIX wieku ze zlewiska Morza Czarnego. Rak błotny oprócz wielkością różni się od raka szlachetnego budową szczypiec. Rak szlachetny posiada duże masywne, obłe i tępe szczypce, natomiast rak błotny smukłe i długie od spodu jaśniejsze. Od budowy szczypiec zwany jest potocznie krawcem.  Rak błotny posiada na karapaksie drobne bruzdy i kolce w przeciwieństwie do szlachetnego. Biologia rozrodu oraz odżywianie  raka błotnego są podobna jak u raka szlachetnego.




 Tu dowiesz się więcej o hodowli raków

 Wiek raków błotnych określa się biorąc pod uwagę całkowitą ich długość jak po 0 + 15-35 mm ; 1 + 38-50 mm 2 + 45-95 mm 3 + 86-112 mm , 4 + 110-150 mm , 5 + > 155 mm Dojrzałość płciowa, samce stają się płodne, kiedy mają 60-70 mm i może płodzić potomstwo każdego roku. Samice zaczynają składać jaja w wieku 3 lat.
Wyleg raka blotnego dostepny jest od wiosny do jesieni, wiek 1-3 lat. Możliwość pomocy w przygotowaniu profesjonalnej hodowli. Zainteresowanych hodowla raka błotnego i zakupem materiału obsadowego serdecznie zapraszamy do współpracy.

 

* Pojedyncza porcja gotowanych raków około 100 gramów,  zawiera około 70 kalorii.
* Gotowane raki jest to jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu, bez tłuszczów nasyconych.
* Gotowane raki są źródłem białka wysokiej jakości, ponieważ zawiera wszystkie dziewięć aminokwasów.
* Zawiera również 167 miligramów niezbędnego kwasu tłuszczowego omega-3 i 76,5 miligramów omega-6.
* Istnieje 80 miligramów sodu w 100 gramowej porcji gotowanych raków
selen, mangan, miedz, fosfor i witaminy B12, zapewniając ponad 20 procent codziennie zalecanej dawki wszystkich tych składników odżywczych.
* Mięso raków jest łatwiej i delikatniej trawione niż inne rodzaje mięsa.
*Rak w codziennej diecie zapewnia same korzyści dla zdrowia, w  tym ochronę przed wieloma chorobami takimi jak alzheimer, udar mózgu, nowotwory, astmę, nadciśnienie tętnicze i choroby serca,  posiada właściwości regenerujące obumierające komórki. 
zawiera wiele mikroelementów i potencjalnych korzyści dla zdrowia.
 

JESIOTR ROZRÓD-TARŁO TARŁO ODBYWA SIĘ W MIESIACACH WIOSENNYCH NA PRZEŁOMIE MARZEC-MAJ-CZERWIEC W ZALEŻNOŚCI OD GATUNKU JESIOTROWATYCH.

POBIERANIE IKRY JESIOTR STERLET ALBINOS

POBIERANIE IKRY BESTER

NARYBEK   

II NARYBEK

ŚWINIE PASTWISKOWE WOLLSCHWEIN
 Wielu małych eko rolników boryka się z wyborem kierunku w swoim gospodarstwie, co idzie w parze z wysokimi kosztami jakie trzeba ponosić przy zbyt małej praktyce i wiedzy. Nie czas na eksperymenty i ponoszenie niepotrzebnych kosztów.  W naszym opisie wykorzystuję wieloletnie obserwacje i  doświadczenie w hodowli świń posiłkując się ogólnie dostępnymi informacjami.  W naszym celu jest obniżenia kosztów produkcji do minimum oraz uzyskanie wysokiej jakości ekologicznego mięsa wieprzowego poprzez doskonalenie ważnych ekonomicznie i produkcyjnie cech tuczników, tak by rolnik - hodowca zawsze osiągał  "zdrowy zysk przy minimum nakładów". Moje wieloletnie praktyczne doświadczenie zdobyte w hodowli świń pragnę przekazać innym hodowcą i hobbystą hodowli świń.


Od niedawna prowadzimy prace nad udoskonaleniem naszej hodowli o wyselekcjonowanie krzyżówki  nazwy świnia wietnamska + dzik + węgierska świnia wełnista pastwiskowa o nazwie Mangalica. Tak dopasowana kombinacja ras,  krzyżówka świń kłaper dziedziczy cechy wspólne, bardzo szybkie tępo wzrostu w warunkach otwartych pastwiskowych, wysoką plenność i huczke cały rok,  odporność na warunki atmosferyczne i choroby, łatwość w hodowli polegającej na wypasie pastwiskowym, zminimalizowanie nakładów finansowych na wyżywienie oraz pracochłonność przy hodowli świń, Najbardziej korzystną cechą jest subtelny delikatny smak mięsa jaki można uzyskać z tak dobranej mieszaniny różnych  prymitywnych gatunków świń, gustujących w diecie korzeni i ziół.

 
Początek hodowli
Na szczególna uwagę zasługuje utrzymanie świń w systemie otwartym (ang. outdoor). Głównym jego celem jest respektowanie dobrostanu i otrzymywanie wysokiej jakości produktów żywieniowych. Nie jest to rozwiązanie nowatorskie. Lecz uznane za prymitywne i nie opłacalne. Według danych z piśmiennictwa zootechnicznego już w 1883 roku prowadzono obserwacje świń utrzymywanych systemem otwartym i stwierdzono, że pobranie paszy przez osobniki utrzymywane na pastwisku wzrastało w okresie zimy. Jednak współczesne rozwiązania w wielu przypadkach nie przypominają tamtych sprzed lat zwłaszcza, że opracowana technologia, uzyskiwane wyniki i efektywność produkcji są bez porównania wyższe.
Liczba świń utrzymywanych w systemie otwartym gwałtowanie wzrosła w ostatnich 20 latach. Na przykład w Wielkiej Brytanii liczba loch utrzymywanych w tym systemie to około 25% liczby wszystkich loch. We Francji w latach 1984-1994 liczba farm utrzymujących świnie w ten sposób wzrosła z około 200 do ponad 1600. Również inne kraje europejskie takie jak: Dania, Szwecja, Węgry, Hiszpania czy Polska z powodzeniem wprowadziły ten sposób utrzymania świń. W Polsce, podobnie jak w Skandynawii produkcja trzody chlewnej w systemie otwartym stanowi pewnego rodzaju wyzwanie. Związane to jest w głównej mierze z klimatem i niskimi temperaturami w okresie zimowym.
 System otwarty występuje w wielu odmianach i wersjach. Generalnie polega on na grupowym lub indywidualnym utrzymaniu całości, bądź wybranych grup technologicznych na ograniczonym terenie z wykorzystaniem otwartych budynków, budek czy szałasów zapewniających świniom ochronę przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi. System ten pozwala zwierzętom dokonywać wyboru miejsca pobytu – zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz pomieszczeń.
 Pomimo niewątpliwego powiązania wymienionego sposobu utrzymania z pierwotnym sposobem chowu świń, wielu badaczy, za współczesną ojczyznę systemu otwartego uznaje Anglię i Azje. Niewątpliwie wywarło tu wpływ przywiązanie farmerów brytyjskich do tradycji i walory klimatu wyspiarskiego.
 
 
Jakie rasy w systemie otwartym ?          
 Rasy nadające się do utrzymania w tym systemie powinny cechować się plennością, szybkim tempem wzrostu i wysoką użytkowością w surowych warunkach bytowania, być odporne na choroby i pasożyty, dobrze wykorzystywać ogólnie dostępne darmowe pasze zielone, zwłaszcza pasze o dużej zawartości włókna. Kryteria te stwarzają konieczność wyhodowania świń o nowym genotypie, predyspozycjach do chowu otwartego, zwłaszcza w obecnej dobie, oszczędności i wszędobylskiego kryzysu, gdy obowiązują unijne nakazy i zakazy stosowania w żywieniu zwierząt drogich antybiotyków i stymulatorów wzrostu oraz dioxyn. 
 Jedną z dróg prowadzących do osiągnięcia tego celu może być krzyżowanie z rasami dzikimi rodzimymi czy też lokalnymi, które często są bardzo odporne na choroby i nie boją się surowych warunków klimatycznych występujących na terenie naszego kraju. Z moich obserwacji jakie dostrzegłem w czasie  wyjazdów po europie, oraz  myśliwskich wypraw na polowania spotkałem się z naturalną dziko żyjącą krzyżówka świni wietnamskiej z dzikiem.
Uznałem to za doskonałą rasę, przeznaczoną do chowu w systemie otwartym, wyhodowaną w tym systemie krzyżówkę hoduję już od około 25 lat i nie zaobserwowałem jakichkolwiek padnięć i chorób w mojej hodowli, moje krzyżówki  udoskonaliłem przez dodanie bardzo odpornej świni rasy wełniastej, świni pastwiskowej pochodzącej z Węgier o nazwie Mangalica, ta rasa świń jest bardzo podobna do  warunków bytowych dziko żyjących prymitywnych ras świń, Mangalica dorasta do wagi około 350 kg,  do wcześniej uzyskanych krzyżówki dzik + świnia wietnamska, wprowadziłem knura rasy Mangalica. Mieszańce charakteryzują się szybkim tempem wzrostu i wysoka plennością oraz całorocznym cyklem rui, całkowitą odpornością na występujące warunki atmosferyczne i choroby.  

 Innym znamienitym przykładem wykorzystania rodzimej rasy do produkcji wieprzowiny na dużą skalę jest Hiszpania i jej rodzima rasa świń Iberyjskich. Rasa ta jest jedyną świnią utrzymywaną w systemie otwartym, o istotnym znaczeniu dla rynku mięsa. Roczny ubój świń tej rasy wynosi około dwóch milionów sztuk. Około 40% populacji świń Iberyjskich utrzymuje się ekstensywnie. Dochodowość ich produkcji opiera się na wyśmienitej jakości i smaku uzyskiwanych produktów mięsnych, co jest wynikiem nie tylko zalet rasy, ale również żywienia opartego w głównej mierze na ziołach, żołędziach. Lokalne rasy świń w porównaniu do nowoczesnych ras komercyjnych charakteryzują się niższym tempem wzrostu, są bardziej otłuszczone lecz ich tusze charakteryzują się wyższą wartością dietetyczną. Cechy te zwiększają się przy utrzymaniu w systemie otwartym.

 Naturalne środowisko
 Świnie Pastwiskowe utrzymywane tym sposobem są narażone na działanie wielu różnych czynników środowiskowych takich jak: wiatr, deszcz, upał, zimno. Czynniki te znacząco wpływają na tępo wzrostu świń. Spośród tych czynników temperatura jest głównym elementem decydującym,  powodzenie tego systemu utrzymania. Trzoda chlewna jest gatunkiem, który bardzo szybko dostosowuje swoje zachowanie do warunków otaczającego je środowiska. W gorące dni świnie chłodzą się kąpiąc się w wodzie lub korzystając ze zraszaczy - masowa hodowla. Już w starszych badaniach nad hodowlą świń stwierdzono, że osobniki mające możliwość „kąpieli” lub korzystania ze zraszaczy charakteryzowały się wyższym tempem wzrostu w porównaniu z masowym zamkniętym systemem hodowli. W przypadku braku takich możliwości, w czasie wysokich temperatur, świnie kładą się w miejscach, gdzie podłoże jest chłodniejsze, zmieniają pozycję odpoczynku lub przemieszczają się od innych leżących osobników. Zaobserwowano ponadto, że w przypadku, gdy temperatura podłoża była wyższa niż powietrza wybierały do leżenia miejsca chłodniejsze, gdzie ruch powietrza był większy. Spośród wszystkich zwierząt gospodarskich świnie wykazują wyższą inteligencję i najwięcej pomysłowości szukając schronienia przed słońcem, deszczem lub zimnem.  Korzystając z cienia kładą się z reguły głowami w kierunku wiatru.

 Wyniki Hodowli Pastwiskowej
 Czynniki środowiskowe oprócz wpływu na zachowanie zwierząt w bardzo wysokim stopniu wpływają na ich cechy produkcyjne. Wpływ ten, uwidacznia się w pastwiskowych otwartych systemach hodowli świń. Porównanie wyników produkcyjnych świń utrzymywanych na wolnym wybiegu było tematem wielu prac naukowych, jednak wyniki i opinie są różne. 
Wielu konsumentów jest jednak jednoznacznych i poszukuje mięso pochodzące od świń utrzymywanych sposobem gospodarczym lub domowym, zakładając że otrzymany produkt jest lepszej jakości, z czym się wszyscy zgadzamy – rolnik i konsument jednomyślnie. Jednak dane, podobnie jak w przypadku wyników produkcyjnych, nie są jednoznaczne. Wyniki wielu z nich wskazują, że mięso świń utrzymywanych w systemie gospodarczym otwartym jest lepszej jakości niż świń utrzymywanych masowo. Obok wyników produkcyjnych, jest też bardzo ważne zachowanie się zwierząt, mając na uwadze dobrostan zwierząt. Mięso którego jakość powinna być dostosowana do potrzeb rynkowych i możliwości produkcyjnych. Ocena taka oparta jest bowiem bezpośrednio na widocznej reakcji zwierzęcego organizmu jako całości, co daje odpowiedź czy dany układ czynników środowiskowych odpowiada zwierzęciu. Sposób zachowania się świń a szczególnie rodzaj aktywności może stanowić podstawowy wskaźnik warunków bytowania  w tym przypadku otwartego systemu hodowli świń pastwiskowych.
 
ŚWINIA MANGALICA-
Mangalica, węgierska świnia pastwiskowa, jest to rasa wyhodowana na Węgrzech w XIX w. Charakteryzuje ją bardzo duża odporność, niskie wymagania żywieniowe i hodowlane – przez cały rok przebywa na pastwisku ze stałym dostępem do wody, chroniąc się przed zimnem w słomie pod niewielkim zadaszeniem.  Mangalice dorastają do wagi ok 350 kg.  Ze względu na małą wybredność, gustuje w diecie; ziół, zielonek, korzeni, resztek warzyw i owoców, odpadków organicznych z gospodarstwa domowego, niskonakładowy nieskomplikowany chów stawia ten gatunek świń na pierwszym miejscu pod względem ekonomiczności i opłacalności hodowli . Świnie te doskonale sprawdzają się w małych gospodarstwach rolnych, gdzie są dobrym źródłem dodatkowego dochodu oraz wysoko gatunkowego ekologicznego mięsa. Mięso mangalic ma specyficzny, krwisty, ciemny kolor oraz smak dziczyzny i ziół .

Profilaktyka –
 nie stosuje się żadnych szczepień ochronnych i antybiotyków  w/w gatunków natomiast dwa razy do roku należy regularnie przeprowadzać odrobaczanie wszystkich świń. Po urodzeniu wskazany jest zabieg obcinania kiełków, aby prosięta nie kaleczyły sutków matki lochy.

ROZRÓD –

Średnie wymiary i masa ciała Lochy-Knury
Wysokość w kłębie [cm] 70-85
Masa ciała [kg]  300-350

Lochy rodzą 5-9 prosiąt w miocie. W tuczu ekstensywnym w wieku 1,5-2 lat uzyskują masę ciała 180-200 kg, a w intensywnym, w wieku 11-12 miesięcy, uzyskują 120-170 kg. Zwierzęta tej rasy są bardzo dobrze dostosowane do klimatu kontynentalnego, dobrze znoszą silne mrozy w zimie i duże upały w lecie.
Rozpowszechnione są na Węgrzech,  Rumunii, Jugosławii i w innych krajach bałkańskich.

 krycie loch najlepiej przeprowadzać od jesieni. Ciąża trwa średnio 115 dni. Prosięta rodzą się we wiosennych miesiącach. Istnieje możliwość krzyżowania tych ras z innymi rasami, a także polecam z dzikiem.
 
 
ŚWINIA WIETNAMSKA-
Duża plenność - w ciągu roku można uzyskać dwa mioty od lochy liczące  6-14 szt. Prosiąt.

Szybkie dojrzewanie młodych 5-7 tygodniowe prosięta odsadza się od lochy, a 8-tyg. knurki (o ile nie zostały wykastrowane) zaczynają się obskakiwać.  Loszki 3-4 miesięczne są już płodne, jednak do rozpłodu należy przeznaczać loszki po zakończeniu wzrostu i rozwoju w wieku 7-8 miesięcy, a knurki (które wolniej rosną) po ukończeniu 1 roku życia.
 
Obecnie świnia wietnamska i mangalica jest hodowana prawie na całym świecie, zarówno do celów konsumpcyjnych, jak i amatorskich. W Polsce warto tę rasę rozpowszechniać w gospodarstwach agroturystycznych oraz w gospodarstwach prowadzących ekstensywną i ekologiczną produkcję żywności.




OWCE KAMERUNSKIE KAMERUNSCHAF
Owca Kamerunu są już w wieku około 5 miesięcy dojrzałe płciowo, i są  asezonalne (ruja cały rok)  Roczny przyrost 150 %, tzn. 2-3 jagnięta co roku. Urodzenie  bez  pomocy  człowieka. Wymagają jednak spokoju po wykocie, ważne nie wolno brać do rąk młode jagnięta, matka wyczuwając inny obcy zapach często odtrąca Jagnie pozostawiając bez karmienia. Doprowadza to do śmierci młodych jagniąt.
 Waga ciała dorosłych kozłów (od 2 lat) leży przy 45-60 kg. Maciorki mają wagę 35-50 kg. Kozły roczniaka (1-2 lata) ważą około 35-40 kg. Kozły mają wysokość kłębu około 60-70 cm, matki około od 58-65 cm. Owce Kamerunu mają średnią długość życia 10-12 lat.

Jagnięcina - Baranina jaka produkują Owce Kameruńskie jest w 100 % ekologiczna, delikatesowa żywność . Bardzo smaczna i zdrowa zaliczana do żywności ekologicznej na całym świecie, w smaku przypomina cielęcinę w kolorze dziczyznę bez przykrego zapachu ! Dziś mamy baraninę dobrej jakości i powoli zaczynamy doceniać walory smakowe i odżywcze tego mięsa. A jest ono niskokaloryczne, zalecane w żywieniu. Występujący w nim kwas linolowy zapobiega otyłości, miażdżycy, a także wspomaga układ odpornościowy naszego organizmu.  Na całym świecie lekarze zalecają spożywanie mięsa i mleka owczego jako formy diety połączonej z profilaktyką. Badania, od lat prowadzone przez, dietetyków i lekarzy specjalistów, potwierdzają niezwykłe zalety baraniny. U owiec nie stwierdzono występowania nowotworów złośliwych. To fenomen z biologicznego i medycznego punktu widzenia. Coraz częściej docierają do nas poważne publikacje dotyczące zbawiennego wpływu kwasów orotowych na powstrzymywanie namnażania się komórek nowotworowych. Źródłem kwasów są bakterie symbiotyczne występujące w żwaczu, czyli części żołądka owcy, zwierzęcia należącego do przeżuwaczy. Bakterie te pomagają trawić celulozę, a jednocześnie syntetyzują kwasy orotowe, wchłaniane i wbudowywane do tkanek oraz mleka. Dzięki symbiozie z bakteriami, owce wyposażone są w idealną tarczę przeciwnowotworową, pozwalająca zabezpieczyć nasze ludzkie organizmy przed chorobami nowotworowymi. Najbardziej wartościowe kwasy orotowe powstają w żwaczach owiec odżywianych jedynie zioła (paszami zielonymi) i suszem (sianem), bez sztucznych zapłodnień, hormonów i antybiotyków ! Badania prowadzone w  ośrodkach akademickich Warszawy i Wrocławia wykazały, że w porównaniu do mięsa drobiowego, wołowego czy wieprzowego młoda baranina lub jagnięcina zawiera duże ilości wielo nienasyconych kwasów tłuszczowych, przy jednoczesnej niskiej zawartości niekorzystnych związków nasyconych. W mięsie tym występuje w dużych ilościach kwas linolowy, mający doskonałe zdolności przeciw utleniające i znacznie obniżający poziom tak zwanego złego cholesterolu we krwi. Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, wykryli również anty nowotworowe właściwości mleka owczego, a także wykazali, że sery owcze likwidują zły cholesterol i wspomagają produkcję dobrego cholesterolu.  Baranina to także bogate źródło składników mineralnych i witamin z grupy B, głównie witaminy B1 zwanej tiaminą. Jej niedobór powoduje między innymi niedowład mięśni, zapalenia wielonerwowe i chorobę beri-beri. Dzięki uzupełnianiu niedoborów innych witamin tej grupy, zawartych w mięsie baranim, uniknąć można takich schorzeń jak zaburzenia wzroku, chorobowe zmiany skórne czy anemia złośliwa. Hodowla owiec w Polsce powoli się odbudowuje wspólnie z konsumentami rynek baraniny rośnie w siłę. Zalety młodego mięsa baraniego są coraz częściej dostrzegane przez konsumentów, a także przez rolników.  najnowsze doniesienia o niezwykłych właściwościach kwasów orotowych powodują, że baranina wraca do łask.

Mleko owcze ma dwukrotnie więcej białka od mleka krowiego, jest także o wiele bardziej tłuste. Skład mleka owczego - Tłuszcz 9,0. Białko 4,7. Laktoza, 5,8  g/100 ml . Dostarcza więcej energii od zwykłego mleka. Polecane osobom z osteoporoza, gdyż ma w składzie dobrze przyswajalny wapń.  Substancje anty rakowe, hamujące rozrost niekontrolowanych  komórek.  Podobnie jak mleko kozie ma charakterystyczny smak i zapach nie jest powszechnie dostępne.  Niektóre z jego właściwości możemy natomiast odnaleźć w oscypku. Mleko owcze dodane do kosmetyków ma działanie wysoce odżywcze i jest wskazane szczególnie dla osób z problemami skórnymi.  Źródło białka i skoncentrowana ilość minerałów oraz witamin świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry.

POLECAMY
Strony www które warto odwiedzić. !
Dzał poświęcony
nieodpłatnej współpracy polegającej na wymianie pliku graficznego logo. Logotyp Państwa firmy znalazłby się na stronie www.jesiotry.pl (w zakładce: Partnerzy), - u Państwa (czy to w zakładce: Polecane strony lub Ciekawe linki bądź Partnerzy), odsyłając wzajemnie. Jest to bardzo korzystna forma promocji własnej działalności w sieci internet, polegająca na zdobywaniu nowych kontaktów, informowania o swoim biznesie - portalu. Dzięki dołączeniu do naszych partnerów, rośnie szansa na dotarcie do większego grona klientów-odbiorców (i vice versa).
Propozycje wymiany linków prosimy przesyłać na adres klaper1@o2.pl 

www.sklep.mizar.com.pl


 
14 element(y|ów)


 
WITAMY I SERDECZNIE POLECAMY * WILLKOMMEN
NASZA GALERIA I OFERTA * UNSER GALERIE