GOSPODARSTWO ROLNE JESIOTR
WĄSOSZE PROCHOWICE IMMENHAUSEN FARM
WITAMY I SERDECZNIE POLECAMY * WILLKOMMEN
NASZA GALERIA I OFERTA * UNSER GALERIE
NASZE STAWY FISCHTEICH
JESIOTRY * ACIPENSER * STÖR
RAK BŁOTNY - FLUSSKREBSE
JESIOTR ROZRÓD-TARŁO
POLECAMY
NASZA GALERIA I OFERTA * UNSER GALERIE


Rak Błotny
  (Astacus leptodactylus) - jeden największy z rodzimych raków polskich. Dorasta do 20 cm długości. Jest bioindykatorem środowiska wodnego, bardzo wrażliwy na zanieczyszczenia wód. Jeszcze na początku XIX wieku w wodach Polski był pospolity, poławiany w dużych ilościach jako produkt eksportowy ceniony głównie na zachodzie Europy i w krajach skandynawskich. Przemysł, zanieczyszczenie wód, brak odporności na dżumę raczą oraz konkurencja pokarmowa z rakiem pręgowanym spowodowała powolne zanikanie naturalnych populacji raka szlachetnegoi błotnego w całej Europie. Ubarwienie raka błotnego jest różne w zależności od warunków środowiskowych i regionu geograficznego. Od koloru szaro zielonego poprzez czarny do koloru ciemno czerwonego. Rak jest zwierzęciem typowo nocnym. Uaktywnia się po zmroku, wychodząc ze swojej kryjówki. Norki buduje lub adaptuje w różnych częściach jeziora lub cieku wodnego. Jego przebywanie w różnych partiach akwenu zależne jest od temperatury wody. Na wiosnę i  w lecie przebywa w strefie litoralu, gdzie żeruje. W okresie jesiennym migruje w głębsze partie zbiornika wodnego, gdzie pozostaje do wiosny. Migracja jesienna związana jest także z rozpoczęciem okresu godowego, który u raka rozpoczyna się na przełomie paździenika i listopada i trwa około jednego miesiąca. Samiec który jest większy od samicy obraca samicę grzbietem do dołu i zostawia na odwłoku w okolicach ostatniej pary odnóży płyn nasienny, którymi samica zapłodni złożone na odwłoku jaja. Okres inkubacji jaj raków  do przeobrażenia trwa 6 miesięcy. Samica w zależności od wieku składa od 60 do 200 jaj z czego do dojrzałości płciowej dożyje maksymalnie kilka egzemplarzy. Rak  jest zwierzęciem wszystkożernym, zjada rośliny, skąposzczety, ryby małże slimaki i padlinę.

Rak błotny  zawędrował do naszego kraju w XIX wieku ze zlewiska Morza Czarnego. Rak błotny oprócz wielkością różni się od raka szlachetnego budową szczypiec. Rak szlachetny posiada duże masywne, obłe i tępe szczypce, natomiast rak błotny smukłe i długie od spodu jaśniejsze. Od budowy szczypiec zwany jest potocznie krawcem.  Rak błotny posiada na karapaksie drobne bruzdy i kolce w przeciwieństwie do szlachetnego. Biologia rozrodu oraz odżywianie  raka błotnego są podobna jak u raka szlachetnego.




 Tu dowiesz się więcej o hodowli raków

 Wiek raków błotnych określa się biorąc pod uwagę całkowitą ich długość jak po 0 + 15-35 mm ; 1 + 38-50 mm 2 + 45-95 mm 3 + 86-112 mm , 4 + 110-150 mm , 5 + > 155 mm Dojrzałość płciowa, samce stają się płodne, kiedy mają 60-70 mm i może płodzić potomstwo każdego roku. Samice zaczynają składać jaja w wieku 3 lat.
Wyleg raka blotnego dostepny jest od wiosny do jesieni, wiek 1-3 lat. Możliwość pomocy w przygotowaniu profesjonalnej hodowli. Zainteresowanych hodowla raka błotnego i zakupem materiału obsadowego serdecznie zapraszamy do współpracy.

 

* Pojedyncza porcja gotowanych raków około 100 gramów,  zawiera około 70 kalorii.
* Gotowane raki jest to jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu, bez tłuszczów nasyconych.
* Gotowane raki są źródłem białka wysokiej jakości, ponieważ zawiera wszystkie dziewięć aminokwasów.
* Zawiera również 167 miligramów niezbędnego kwasu tłuszczowego omega-3 i 76,5 miligramów omega-6.
* Istnieje 80 miligramów sodu w 100 gramowej porcji gotowanych raków
selen, mangan, miedz, fosfor i witaminy B12, zapewniając ponad 20 procent codziennie zalecanej dawki wszystkich tych składników odżywczych.
* Mięso raków jest łatwiej i delikatniej trawione niż inne rodzaje mięsa.
*Rak w codziennej diecie zapewnia same korzyści dla zdrowia, w  tym ochronę przed wieloma chorobami takimi jak alzheimer, udar mózgu, nowotwory, astmę, nadciśnienie tętnicze i choroby serca,  posiada właściwości regenerujące obumierające komórki. 
zawiera wiele mikroelementów i potencjalnych korzyści dla zdrowia.
 

<< Wszystkie kategorie
8 element(y|ów)


 
WITAMY I SERDECZNIE POLECAMY * WILLKOMMEN
NASZA GALERIA I OFERTA * UNSER GALERIE