Rak Błotny (Astacus leptodactylus) - jeden największy z rodzimych raków polskich. Dorasta do 20 cm długości. Jest bioindykatorem środowiska wodnego, bardzo wrażliwy na zanieczyszczenia wód. Jeszcze na początku XIX wieku w wodach Polski był pospolity, poławiany w dużych ilościach jako produkt eksportowy ceniony głównie na zachodzie Europy i w krajach skandynawskich. Przemysł, zanieczyszczenie wód, brak odporności na dżumę raczą oraz konkurencja pokarmowa z rakiem pręgowanym spowodowała powolne zanikanie naturalnych populacji raka szlachetnegoi błotnego w całej Europie. Ubarwienie raka błotnego jest różne w zależności od warunków środowiskowych i regionu geograficznego. Od koloru szaro zielonego poprzez czarny do koloru ciemno czerwonego. Rak jest zwierzęciem typowo nocnym. Uaktywnia się po zmroku, wychodząc ze swojej kryjówki. Norki buduje lub adaptuje w różnych częściach jeziora lub cieku wodnego. Jego przebywanie w różnych partiach akwenu zależne jest od temperatury wody. Na wiosnę i w lecie przebywa w strefie litoralu, gdzie żeruje. W okresie jesiennym migruje w głębsze partie zbiornika wodnego, gdzie pozostaje do wiosny. Migracja jesienna związana jest także z rozpoczęciem okresu godowego, który u raka rozpoczyna się na przełomie paździenika i listopada i trwa około jednego miesiąca. Samiec który jest większy od samicy obraca samicę grzbietem do dołu i zostawia na odwłoku w okolicach ostatniej pary odnóży płyn nasienny, którymi samica zapłodni złożone na odwłoku jaja. Okres inkubacji jaj raków do przeobrażenia trwa 6 miesięcy. Samica w zależności od wieku składa od 60 do 200 jaj z czego do dojrzałości płciowej dożyje maksymalnie kilka egzemplarzy. Rak jest zwierzęciem wszystkożernym, zjada rośliny, skąposzczety, ryby małże slimaki i padlinę. Rak błotny zawędrował do naszego kraju w XIX wieku ze zlewiska Morza Czarnego. Rak błotny oprócz wielkością różni się od raka szlachetnego budową szczypiec. Rak szlachetny posiada duże masywne, obłe i tępe szczypce, natomiast rak błotny smukłe i długie od spodu jaśniejsze. Od budowy szczypiec zwany jest potocznie krawcem. Rak błotny posiada na karapaksie drobne bruzdy i kolce w przeciwieństwie do szlachetnego. Biologia rozrodu oraz odżywianie raka błotnego są podobna jak u raka szlachetnego. Tu dowiesz się więcej o hodowli raków Wiek raków błotnych określa się biorąc pod uwagę całkowitą ich długość jak po 0 + 15-35 mm ; 1 + 38-50 mm ; 2 + 45-95 mm ; 3 + 86-112 mm , 4 + 110-150 mm , 5 + > 155 mm Dojrzałość płciowa, samce stają się płodne, kiedy mają 60-70 mm i może płodzić potomstwo każdego roku. Samice zaczynają składać jaja w wieku 3 lat. Wyleg raka blotnego dostepny jest od wiosny do jesieni, wiek 1-3 lat. Możliwość pomocy w przygotowaniu profesjonalnej hodowli. Zainteresowanych hodowla raka błotnego i zakupem materiału obsadowego serdecznie zapraszamy do współpracy. * Pojedyncza porcja gotowanych raków około 100 gramów, zawiera około 70 kalorii. * Gotowane raki jest to jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu, bez tłuszczów nasyconych. * Gotowane raki są źródłem białka wysokiej jakości, ponieważ zawiera wszystkie dziewięć aminokwasów. * Zawiera również 167 miligramów niezbędnego kwasu tłuszczowego omega-3 i 76,5 miligramów omega-6. * Istnieje 80 miligramów sodu w 100 gramowej porcji gotowanych raków selen, mangan, miedz, fosfor i witaminy B12, zapewniając ponad 20 procent codziennie zalecanej dawki wszystkich tych składników odżywczych. * Mięso raków jest łatwiej i delikatniej trawione niż inne rodzaje mięsa. *Rak w codziennej diecie zapewnia same korzyści dla zdrowia, w tym ochronę przed wieloma chorobami takimi jak alzheimer, udar mózgu, nowotwory, astmę, nadciśnienie tętnicze i choroby serca, posiada właściwości regenerujące obumierające komórki. zawiera wiele mikroelementów i potencjalnych korzyści dla zdrowia.
|